Головна » 2012 » Лютий » 22 » Охорона праці в Україні: як захистити себе від травм навиробництві?
01:54
Охорона праці в Україні: як захистити себе від травм навиробництві?
За даними Міжнародної організації праці в усьому світі від хвороб і нещасних випадків на виробництві гине більше двох мільйонів чоловік. Mojazarplata.com.ua відповідає на запитання  читачів про охоронупраці в Україні.

порушення техніки безпеки наймачами та працівниками,Статистика нещасних випадків свідчить про те, що охоронапраці в Україні потребує додаткової уваги, як з боку наймачів, так і з боку працівників: за минуле десятиліття на підприємствах України щорічно травмувалося більше 125 000 працівників, з них гинуло майже 3000.

Основні причини нещасних випадків в Україні:

  • відсутність засобів індивідуального захисту,
  • порушення трудового розпорядку та дисципліни працівниками.

Читачі Mojazarplata.com.ua задають багато питань, пов'язаних з охороною праці в Україні. Найчастіше запитують, чи може працівник відмовитися від виконання дорученої роботи, у разі якщо вона небезпечна для життя, в якому випадку травма буде вважатися виробничої і хто відшкодовує шкоду працівнику в разі нещасного випадку на виробництві. Mojazarplata.com.ua відповідає на запитання  читачів про охоронупраці в Україні.

Чи може працівник відмовитися від виконання дорученої роботи, у разі якщо вона небезпечна для життя?

Відповідно до частини 2 статті 6 закону "Про охорону праці" працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо склалася виробнича ситуація небезпечна для його життя чи здоров'я. При цьому, щоб надалі до працівника не було вжито заходів дисциплінарного стягнення, у зв'язку з відмовою, бажано, щоб факт наявності небезпечної виробничої ситуації був підтверджений документально фахівцями з охорони праці підприємства та представниками профспілки.

У якому випадку травма буде вважатися виробничої?

Виробничої травма буде вважатися, в тому випадку, коли комісією з розслідування нещасного випадку буде ухвалено рішення про те, що нещасний випадок пов'язаний з виробництвом, береться до обліку і по ньому складається акт форми Н-1.

Факт нещасного випадку на виробництві може бути встановлений в судовому порядку.

У разі ушкодження здоров'я, хто відшкодовує шкоду працівнику?

У випадку, коли ушкодження здоров'я сталося при виконанні трудових обов'язківвипадок визнаний страховим і не настало стійкої втрати працездатності, відшкодування шкоди здійснюється Фондом соціального страхування з тимчасової непрацездатності.

У разі встановлення стійкої втрати працездатності Медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) -відшкодування збитків з урахуванням ступеня втрати працездатності, відшкодовується Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.

Наймач може за рахунок власних коштів здійснювати додаткові виплати, які передбачені колективним або трудовим договором.

Крім того, на підставі статті 237-1 КЗпП, статей 16,23,1167 Цивільного Кодексу України, в судовому порядку, може бути встановлено відшкодування моральної шкоди за рахунок коштів роботодавця.

Переглядів: 15958 | Додав: Сасик | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 8
1 AAcandifort  
0
Cycling

2 ADvalerfort  
0
Driving

3 ADleahhfort  
0
Dancing

4 AGaliciafort  
0
Woodworking

5 GencheZob  
0
w utilized on a married relationship so that you can incorporate a fine pizazz to some very easy clothing. Everything varies according to the amount of a bride-to-be things a items of necklaces of which http://chem-otlichaetsya-penopleks-ot-evropleks.soup.io They're what exactly the positioning ceremony bride-to-be sooo wish to hear as a result of buddys together with http://penopleks-na-chto-kleit.soup.io o one of a kind good bride's glasses. Your anklet earrings and also anklets which will choose genuine ring must be well-coordinated. If the durant can be this http://penopleks-gruppa-goryuchesti.soup.io sophisticated thing, an identical is certainly going aided by the shoes. Building a special s http://penopleks-deshevo.soup.io v

6 Howardki  
0
I'm Vietnamese , So happy when a new member

7 eMJay  
0
https://bezpeka-praci.kiev.ua/

8 eMJay  
0
На робочому місці виробнича травма може статися в будь-який момент. Ось кілька порад, які можуть допомогти вам захистити себе від травм на виробництві:
  • Носіть відповідний одяг та спеціальне обладнання: На виробництві обов'язково повинен бути відповідний одяг та спеціальне обладнання, яке захищає вас від потенційно небезпечних матеріалів, інструментів та устаткування.
  • Дотримуйтесь інструкцій безпеки: Перед тим як розпочати роботу, ознайомтесь з інструкціями безпеки та дотримуйтесь їх. Це допоможе зменшити ризик травм.
  • Не здійснюйте ризиковані дії: Не ризикуйте своєю безпекою, роблячи небезпечні дії, які ви не повинні виконувати.
  • Будьте уважні та пильні: Виробниче середовище може змінюватися в будь-який момент, тому будьте уважні та пильні, щоб уникнути можливих небезпек.
  • Проводьте регулярні перевірки безпеки: Регулярно проводьте перевірки безпеки на робочому місці, щоб виявляти можливі небезпеки та вживати заходів, щоб їх усунути.
  • Навчайтесь першої допомоги: Навчіться надавати першу допомогу, щоб у випадку необхідності допомогти колегам, які можуть зазнати травми на робочому місці.
    Незалежно від того, в якій галузі ви працюєте, завжди важливо бути пильним та дотримуватись правил безпеки на робочому місці. 

    Істочник 
    Код
    https://bezpeka-praci.kiev.ua/

  • Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]